UNA SORDA REMOR

Fa ja masses dies que a voltes em ve una música al cap.

És una sorda remor, com aquella melodia estúpida que sense voler se’t cola en el cervell i a tothora sents i fins i tot taral·leges.

Quan tenia pocs anys i duia al damunt la feixuga càrrega de l’adolescència el meu cantant no era Llach,  tenia cançons  molt maques, de molt sentides, de molt profundes. Però ves, en aquell temps jo preferia que em parlessin d’amor i això ho feia millor en Serrat. A més, teníem en comú l’escenari del Poble Sec.

Ara però, potser perquè no em cal que vinguin de fora a parlar d’amor, la música que a tothora  ressona dins meu és un altra. Una música nascuda de la ràbia que neix en les entranyes, i que a mig camí del seny que rau en el cervell s’ha quedat aturada en la gola a voltes en forma de crit d’altres com sentida tristesa a punt d’esclatar en plor.

Aquests darrers dies  i em temo que els que vindran, estan sent una muntanya rusa d’emocions, ara rius, ara te’n fots, ara tens por, ara sents tristesa. Aquest sentiment, la tristesa és la que a dia d’avui preval en mi.

Fa poc he tret un nou llibre, no no faré cap presentació, el teniu a Amazon si el voleu. Per escriure aquest i per preparar el següent m’he submergit literalment en la  premsa des dels anys previs a la guerra civil fins al 1947, tot perquè volia ficar-me en la pell dels meus pares, volia conèixer més de prop la realitat del que varen viure  i així entendre el perquè dels seus silencis. Quan finalment vaig donar el llibre per bo,

creia haver-ho entès, el que no esperava és que em tocaria viure un nou silenci.[amazon_link asins=’1549756931′ template=’ProductAd’ store=’estrella0e-21′ marketplace=’ES’ link_id=’b9b81e14-a131-11e7-9521-593b830a962f’]

De sobte amics que ho eren, han desaparegut de l’escenari de la meva vida, de la real i de la virtual també.  I el més curiós és que no hi hagut una discussió  o un comentari que ho propiciés, res.

Qui vulgui prendre’s la molèstia de mirar enrere en aquest blog, veurà que tot això de la independència m’ho he pres sempre amb pinces. Ara però tot ha canviat, com deia una bona amiga fa temps arribat el moment de posicionar-se i és cert, ja ho sabia que arribaríem aquí, el que no esperava era haver de posicionar-me no ja per una terra, un país, una història compartida; no, tot això ha quedat enrere, els problemes ara ja son altres, democràcia, llibertat d’expressió, respecte mutu, dignitat. Franco va ser el detonant últim d’una revolució que deia voler evitar. Rajoy està escrivint el guio de la fi de d’un règim, que ve de lluny

Jo no sé quants cops al llarg de la meva vida m’he preguntat el perquè de tant odi.

Ja no val dir allò  de: ... a les distancies curtes:… quan els coneixes millor …. tinc un munt d’amics catalans

Potser molts d’ells em veuen així … la meva amiga catalana … és molt … però …

Tots ells han desaparegut, insisteixo, tot i haver-me situat en  posicions moderades. Per descomptat que sermoderat, raonable o contingut, com vulguis dir no està de moda

Vaig conèixer alguns d’ells fa més de deu anys. No tots son de Madrid,n’ hi ha e tot arreu, també basc. Al llarg d’aquests temps, he compartit fotos, música i sentiments, els he donat les meves condolences en les pèrdues i l’enhorabona en les arribades. On son ara, em pregunto? Un “like” en una foto no és una amistat i aquest és el màxim a que heu arribat ara

Crec que tot plegat es fruit de la por, de la por per les coses que estan passant-nos a nosaltres però sobretot per la por de saber la veritat, una veritat que vulguis que no t’obliga a prendre partit i que poc o molt pot acabar descol·locant el teu mon.  Sento dir-vos amics, que el vostre mon ja està descol·locat com ho està el meu.

Durant anys jo, com vosaltres he viscut en la comoditat d’un mon endreçat, el mon que somiava la meva mare quan les bombes queien damunt el seu cap el que somiava el meu pare presoner en mig de dues trinxeres. Però aquest mon no era real. L’odi seguia estant al darrera.

No sé com acabarà tot plegat, però ….No era això companys, no era això.

 

[sta_anchor id=”english” unsan=”English” /]